A táplálkozás aktuális összefüggéseiről: történet, egészség, fenntarthatóság - Simonyi, Péter (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2015)
A cikk az élelmiszerfogyasztás, táplálkozás, egészség és a fenntarthatóság összefüggéseit vizsgálja. A fenntartható fejlődés (fenntarthatóság) vitatottsága ellenére az ENSZ szintjén tárgyalt, világszerte kutatott terület a létező és fenyegető globális problémák megoldása érdekében. A létszükségletet jelentő élelmiszer ellátás, a népesség élelemmel ellátása hosszú távon csak a fenntarthatóságnak megfelelő megoldással biztosítható. Az élelmiszerfogyasztásnak, az egészséges táplálkozásnak és a fenntarthatósági elvárásoknak egymásnak meg kell felelniük. Egyre bizonyosabb, hogy a történelmi múltban gyökerező táplálkozás ma is hatással van az egészséges étkezésre, azaz a - cikkben megismerhető - paleolit kori táplálkozás nem csak az ember fejlődésére, hanem a mai élelemfogyasztásra is hatással van. A megválaszolandó kérdés az, hogy ez az egészséges táplálkozás pozitív összefüggésben van-e a fenntarthatósággal?