A készletgazdálkodás optimalizálásának módszerei, a készlettartási ráta diagnózisa - Pupos, Tibor; Kovács, Zoltán; Kis-Simon, Tünde; Pintér, Gábor (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2011)
A készletgazdálkodás színvonala mondhatni folyamatosan napirenden van a vállalatok életében. E megkülönböztetett szerep alapvetően a készletgazdálkodás gazdasági hatásaival van összefüggésben. A kapcsolódó forrásmunkákban közölt eredmények, a fogalmak értelmezése sok esetben hiányos, vagy rosszul értelmezett. Jelen tanulmányban a készletgazdálkodással összefüggésben azon ismert módszerek és algoritmusok képezik a kutatás tárgyát, melyeknek elméleti megalapozottsága nem vitatható, de gyakorlati alkalmazásuk több problémát is felvet. A tanulmány keretében feltárjuk a kapcsolódó összefüggésekben szereplő változók számszerűsítésének fontosságát, értelmezzük gazdasági tartalmukat, meghatározzuk a gyakorlati alkalmazásuk során jelentkező problémákat, és javaslatot teszünk a változók számszerűsítésének és gyakorlati alkalmazásuk algoritmusára