Trust, culture, and territorial development - Kis, Mária (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2009)
Egyes nézetek szerint a gazdasági élet elválasztatlan a kultúrától , azoktól az „irracionális, értékektől, amelyektől, amelyek az erkölcshöz, a közösségi szellemhez, a családhoz a valláshoz kötődnek, s ezért a túlnyomórészt érdekekkel és racionális választásokkal operáló neoliberális közgazdaságtan csak korlátozott mértékben érvényes. A modern társadalmak legfőbb feladata ennélfogva a társadalmi bizalom, a társadalmi tőke magas szintjének megőrzése vagy megteremtése, mert ennek hiánya legalább olyan mértékben akadá- lyozza a gazdasági fejlődést, mint a fizikai tőke szűkössége. Ezen gondolatok alapján próbáltuk megmagyarázni néhány település sikerét, illetve sikertelenségét.