Az élelmiszer-önrendelkezés koncepciója és magyarországi realitásai - Czagány, László (Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok, 2009)
A globalizáció és neoliberális gyökerű nemzetközi szabad kereskedelem káros hatásai ellen fellépő mozgalmak az elmúlt néhány évben egyre hangsúlyosabban kommunikálják az élelmiszer-önrendelkezés paradigmáját. Ehhez képest a szélesebb közérdeklődés alig-alig fogta a szenvedélyes üzeneteket, szakmai körökben pedig inkább az új paradigma korlátait hangsúlyozzák, sokkal kevésbé kutatják a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit.