Csápok és uszonyok: alkotói fantázia a vízi állatvilág ikonográfiájában - Ocsovai, Dóra (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Jelen tanulmány víziállat-ikonográfiai szemelvényeken keresztül az alkotói fantázia motivációinak változásait kísérli meg áttekinteni a felvilágosodást megelőző korszakban. Példával szolgálnak a reneszánsz bestiáriumainak nyíltvízi állatábrázolásai, a felvilágosodáskori enciklopédikus illusztrációk, amelyek bő forrásanyagából a hibridáló elnevezésű állattípusok mentén szemlézve válogattunk. Mindez rávilágít arra, hogy az alkotás mögött megbúvó alkotói fantázia akkor is beszédes lehet az alkotóról és kreatív gondolkodásának motivációiról, ha az alkotás célja elsődlegesen a dokumentáció. Sőt, a megszülető alkotások a befogadó szemlélőre is hasonló hatással lehetnek.