„Látom [...] emberi nyelv elmondani képtelen, mit két szemed isteni fénye éreztet velem”.: Pillantások Petrarca Daloskönyvében - Vígh, Éva (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Francesco Petrarcának az európai költészetet és nyelvezetét évszázadokig meghatározó Daloskönyve mindmáig többféle olvasatot nyújt olvasónak és kutatónak egyaránt. Jelen tanulmány – a testbeszédre vonatkozó részletes és összefoglaló gondolatmenet egy fejezeteként és a téma iránti figyelem felkeltése okán – a Daloskönyv verssoraiból a narratív és olykor ikonikus módon közvetített gesztusok közül a szem, azaz a pillantások, a tekintet által küldött és befogadott jelek üzenetére fókuszál bőséges idézetekkel. A testrészek hierarchikus viszonyára is tekintettel, ebben az összefüggésben – a kéz mellett legfontosabbnak tartott testrész – a szem az érzékelés, az értelmi felfogás és az érzelmek jeleinek közvetítője. A nonverbális kommunikáció költői megjelenésének kérdése, gyakorisága miatt is fontos elemzési mód a gesztusnyelv retorikai-poétikai funkciójának hangsúlyozásával.