Járatlan utakon.: Adalékok Pray György Poema de institutione ac venatu falconum libris quattuor comprehensum negyedik könyvének értelmezéséhez - Czerovszki, Mariann (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Pray György solymászati tankölteményének negyedik könyve a madarak betegségeivel foglalkozik. Az ének közepén elhelyezett excursus első része egy emelkedett hangvételű eszmefuttatást tartalmaz a gyógynövényekben rejlő isteni erőről, a gyógyerejüket ismerő emberek nagyszerűségéről, a lelőhelyek szinte megközelíthetetlen elhelyezkedéséről. Bár a szövegrész önmagában koherens, mégis hagy némi hiányérzetet maga után, mert nem teszi világossá, hogy miből táplálkozik ez a különös tisztelet a hegyi füves emberek iránt, és honnan az elképzelés, hogy a megmászhatatlan, magas hegyek tetején ismeretlen gyógynövények teremnek. A pontos megértéséhez nyilvánvalóan szükség van egy olyan háttértudásra, amit nem foglal magába Pray tankölteménye. A tanulmány az excursus interpretációjához néhány motivikus párhuzamra támaszkodva a Benedek Elek gyűjtéséből ismert A Fiú-sziklája című népmondát hívja segítségül.