Alius aquila - Ötvös, Péter (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Az irodalmi kultusz mindig igyekszik definiálni az első nemzeti költőt. A magyar irodalomban Rimay János jelölte meg elődjét, Balassi Bálintot. Azt írta róla, Balassi utolérhetetlen sas a többi apró madarak számára. A toposz talán Dantétól származik, ő így, sasként jelölte meg az „örök első költőt”, Homéroszt. Ismerünk azonban további példákat is. A nürnbergi irodalomszervező, Sigmund Birken (1626–1681) eképpen mutatta be a fiatal költőnő, Catharina Regina von Greiffenberg (1633–1694) tehetségét: ő nem csupán csengő hangú hattyú, de magasan repülő sas, aki mindenkit messze megelőz. A Rimay által is használt metafora tehát több irodalomban is megtalálható.